Gedenkplaat Eva Resler

Elk jaar herdenken we Eva Resler, slachtoffer van de Holocaust. In 1943 kwam zijn in Korbeek-Lo om het leven. 

Gedenkplaat

In de doodlopende steeg ten Noorden van de spoorweg, die vroeger leidde naar het afgebroken station van Korbeek-Lo, staat een kleine gedenkplaats ter herinnering aan Eva Resler, slachtoffer van de Holocaust.

Het leven van Eva

De 13-jarige Eva Resler (1930-1943) woonde met haar familie in Brussel toen zij bij een razzia opgepakt werden. De hele familie werd met het XX-ste konvooi van Mechelen naar Auschwitz gevoerd. In Korbeek-Lo had het verzet een houtbarricade aangelegd, waardoor de trein moest afremmen. Eva kon samen met haar broer Mircea ontsnappen uit de treinwagon, maar werd geraakt door een verdwaalde kogel en bleef op de sporen achter. Na geduldig opzoekingswerk slaagde het Museum van het Belgisch-Franse Verzet erin om haar te identificeren. Het meisje werd eerst naar de boerderij van Sint-Kamillus gedragen maar daarna teruggebracht naar de spoorwegberm, waar ze de ochtend nadien gevonden werd. Haar lichaam werd op 21 april 1943 begraven in een naamloos graf op het kerkhof van Korbeek-Lo.

Het Museum van het Belgisch-Franse verzet nam het inititatief om een gedenkplaat aan te brengen op de plaats waar Eva het leven verloor. Diezelfde nacht werd ook Pieter Schepers, een jong verzetslid die hielp bij de verzetsactie, dodelijk gewond.

Meer info vind je op https://www.bierbeek1418.be/bierbeek-40-45/monumenten-wo-ii/gedenkplaat-eva-resler/