Erfgoeddag - Beestig! - Het Zijn van het Zwijn

'Beestig' is het thema van de Erfgoeddag. In Bierbeek richten we onze blik op het varken. We starten de dag met een heerlijk ontbijt - met spek en eieren uiteraard - in Bistro de borre. Vervolgens vertelt prof. Ervynck ons in zijn erfgoedlezing 'Het zijn van het zwijn' hoe varkens en mensen hun geschiedenis delen. Daarna wandelen we naar een lokale varkenskwekerij voor een rondleiding en een broodje pens uit het vuistje. Beestig boeiend allemaal! Schrijf snel in voor 1 of meer dagdelen!

Dit jaar richt de Erfgoeddag de schijnwerpers op onze mededieren. Van vleermuis, werkpaard en schoothond tot en met de grote boze wolf, de ekster op de galg of de houtworm: op zondag 23 april 2023 kom je gegarandeerd het hele dierenrijk tegen want het thema is 'Beestig!'

In Bierbeek richten we onze blik op het varken. De Gemeentelijke Erfgoedraad presenteert ons een prikkelend dagprogramma dat bestaat uit 3 delen. Jij pikt in wanneer het je uitkomt. Let wel: de plaatsen zijn beperkt, snel inschrijven is de boodschap. 

Wat staat er op het programma?

9.30 uur: Beestig lekker ONTBIJT - Bistro de borre

We zorgen dat je stevig voor de dag komt met een heerlijk ontbijt in bistro de borre. Uiteraard staat er varkensspek op het menu maar vegetariërs mogen rekenen op een volwaardig en smakelijk alternatief. Voor 13 euro smul je van een buffet van verse croissants, broodjes, beleg, confituur, spek & eieren.

Inschrijven 

11 tot 12.15 uur: ERFGOEDLEZING: ‘Het Zijn van het Zwijn’ door prof. Anton Ervynck. Hoe varkens en mensen hun geschiedenis delen - Raadzaal Gemeentehuis

Dat er over de geschiedenis van het varken razend interessante zaken te vertellen zijn, gaat dierkundige Anton Ervynck ons bewijzen. Als archeozoöloog bestudeert hij dierenresten uit archeologische opgravingen, meestal uit de Romeinse, middeleeuwse en latere perioden.

Varkens en mensen onderhouden al duizenden jaren een nauwe band, reeds van toen het wilde everzwijn zich als huisdier bij ons nestelde. Onze prehistorische voorgangers gaven het dier een bijzondere betekenis, die de latere Romeinse bezetters zeker niet tegenspraken. Zij het dat varkensvlees vooral op het menu kwam van de rijkere stedelingen en de militaire top. In de middeleeuwen werd het varken nog meer het symbool van verschillen binnen de maatschappij. Opgravingen in Brabantse kastelen tonen dat overduidelijk aan. De liefde voor het zwijn is in latere tijden sterk verwaterd maar het betekent niet dat deze bijzondere relatie ten einde is. Nieuwe samenlevingsvormen kondigen zich aan.

Inschrijven

12.30 tot 15 uur: wandeling met bezoek aan varkenskwekerij

Benieuwd hoe het er op een hedendaags varkensbedrijf aan toe gaat? Tijdens een geleide wandeling houden we halt bij onze laatste Bierbeekse varkenskweker. Michaël Vanhulst geeft ons een korte rondleiding in zijn stallen en antwoordt graag op al onze vragen. We genieten ook van een broodje met pens uit het vuistje en een drankje erbij.

De landschapswandeling leidt ons langs holle wegen en vierkantshoeven van Bierbeek en is ca. 4 à 5 km lang. Vertrek aan de parking van de borre.
Deelnameprijs bezoek + hapje + drankje: 7 euro.

Inschrijven

Info en reserveren

Je kan voor het hele dagprogramma of de drie onderdelen apart reserveren en betalen.
Tip: wacht niet te lang want de plaatsen zijn beperkt.

Meer info via info@deborre.be of 016 46 14 00

Organisatie: Gemeentelijke Erfgoedraad (GER) en de dienst Vrije tijd