Dieren

Een dier in huis is voor vele mensen aangenaam gezelschap of een boeiende liefhebberij. Maar dieren vragen ook verzorging en aandacht. Veel dierenleed heeft te maken met misvattingen en verkeerde gewoonten.

Keuze van een huisdier

Het begint al bij de keuze van een huisdier. Bezint eer je begint! Als er overdag weinig of nooit iemand thuis is, is een keuze voor een grote actieve hond misschien minder voor de hand liggend. Kunnen je huisgenoten een hond of kat verdragen (of zijn ze er allergisch voor)? Is de tuin aangepast aan de maat en de actieve levensstijl van je hond?

Hond aan de leiband

Daarenboven ben je als eigenaar ook verantwoordelijk voor je huisdier: thuis mag je hond doen wat hij wil, maar op straat moet hij aan de leiband. Een loslopende hond is immers een gevaar voor andere weggebruikers en brengt daarenboven zichzelf in gevaar. Wat je hond onderweg achterlaat, moet de eigenaar opruimen.

Registratie verplicht

Een hond en een kat moeten ook geregistreerd worden: zo kan men dit bij verlies beter opsporen. Voor honden was een registratie en een paspoort al enige tijd verplicht, voor katten is registratie nu ook verplicht, als ze verkocht of weggegeven worden. Deze verplichting wil de plaag van zich voortplantende zwerfkatten tegengaan.

De registratie gebeurt door het inplanten van een microchip. Daarvoor kan je terecht bij een dierenarts. In Bierbeek is er slechts een dierenarts actief: dr. Trui Geiregat - Korbeek-Losestraat 11 A - 3360 Bierbeek - tel: 016 44 43 76. In onze buurgemeenten zijn er ook dierenartsen, die vind je via www.zoekdierenarts.be. - www.onlypets.be/dierenartsen/vlaams-brabant.

Op vakantie?

Ieder jaar opnieuw worden vele huisdieren de dupe van de vakantie van hun eigenaar: de dierenasielen raken vol van katten en honden die in het asiel binnengebracht worden of gewoon achtergelaten worden onderweg. Een schrijnende realiteit van ernstige dierenmishandeling. En daarenboven is het strafbaar om dieren ergens achterlaten met de bedoeling er zich van te ontdoen!
Een echte dierenvriend zoekt naar onderdak voor zijn lievelingsdier bij vrienden, familie of buren: zij zorgen voor je lievelingsdier tijdens je vakantie. Ook kan je kiezen voor een pension of camping waar dieren welkom zijn.

Je poes naar een dierenpension? Welkom in De Kattentuin, Bruulstraat 95, Lovenjoel - tel: 016 46 03 740497 80 31 40www.kattentuin.be

Andere keuzemogelijkheden vind je in de gouden gids.


Dierenasiel

Wil je een huisdier adopteren, dan kan je terecht bij een dierenasiel. De gemeente Bierbeek werkt samen met Dierenbescherming De Schakel in Tielt-Winge.
Dierenbescherming De Schakel Tielt-Winge - Steenheuvelstraat 19 - 3390 Tielt-Winge - tel: 0474 86 38 42 dbschakel@hotmail.comhttps://www.dierenbeschermingdeschakel.be/

Zwerfkatten

Zwerfkatten zijn verwilderde katten die al geruime tijd buiten leven en geen menselijk contact gewoon zijn. (Ver)wilde(rde) katten zijn een bron van overlast.

Daarom volgende aanbevelingen:

  • voeder geen zwerfkatten teneinde niet meer overlast aan te trekken
  • contacteer de gemeente: de milieudienst stelt vangkooien ter beschikking (gratis, maar wel een waarborg van € 20). Eens de kat gevangen wordt ze gesteriliseerd en opnieuw uitgezet.
  • Bierbeek steunt ook projecten om zwerfkittens te socialiseren. Hiervoor kan je terecht bij twee organisaties: