Corona: update 27 oktober

Gepubliceerd op vrijdag 25 september 2020 8 u.

Voor de nieuwste maatregelen, surf naar www.info-coronavirus.be/nl/ 

UPDATE 27 oktober 2020

 • Bierbeek kleurt vandaag rood op de kaart van de nieuwe corona-besmettingen. De cijfers volgen jammer genoeg de nationale tendens. De strengere maatregelen komen er niet zonder reden. Waakzaamheid is geboden.
 • Heel wat inwoners moeten momenteel in quarantaine blijven. Dank om dit ook nauwgezet op te volgen.
Als gemeente zijn we nauw betrokken bij dit proces en nemen we onze coördinerende rol op.
We vragen met aandrang dat iedereen zich aan de verstrengde maatregelen houdt, alleen zo krijgen we de curve naar beneden. Doe het voor jezelf, je familie, je dierbaren, de meest kwetsbaren. Dankjewel! #samentegencorona
 
In Vlaanderen gelden vanaf woensdag 28 oktober 24 uur, voor onbepaalde tijd een aantal nieuwe maatregelen. 
 1. In Vlaanderen geldt een nachtklok van middernacht tot 5 uur. Tijdens die nachtelijke uren mag je niet buiten komen, tenzij je moet werken of medische verzorging nodig hebt. Dit is een federale maatregel.
 2. Winkelen mag met maximaal twee personen.
 3. Alle cultuurhuizen (concertzalen, theaters, bioscopen en musea) worden gesloten; alleen bibliotheken mogen open blijven.
 4. Evenementen mogen niet meer doorgaan.
 5. Binnen- en groepssporten worden verboden. Alleen voor professionele sporters en kinderen jonger dan 12 worden een uitzondering gemaakt. Door het federale samenscholingsverbod mag je met maximaal 4 personen samen sporten.
 6. Onderwijs: de herfstvakantie wordt verlengd tot 11 november, het hoger onderwijs schakelt over naar code rood met afstandsonderwijs.
 7. Jeugdwerkactiviteiten worden verboden voor jongeren ouder dan 12 jaar.
 8. In woonzorgcentra wordt het bezoek beperkt tot één vast knuffelcontact en één extra contact dat om de 14 dagen kan wisselen.
 9. Bij erediensten, begrafenissen en huwelijk mogen maximaal 40 personen aanwezig zijn.
Dit vraagt opnieuw een grote inspanning van ons allen. Maar het is belangrijk om de maatregelen na te leven zodat kinderen naar school kunnen blijven gaan, de situatie dragelijk blijft voor zorgpersoneel, bedrijven open kunnen blijven, bepaalde sociale contacten kunnen behouden blijven en levens gered worden.

App Coronalert downloaden?

Vanaf 1 oktober kan iedereen de Belgische corona-app 'Coronalert' downloaden. De app, die met de draadloze bluetooth-technologie op de smartphone werkt, moet de verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk helpen indijken. Je vindt hem in je app-store op je telefoon.

Maar hoe werkt de app en wat zijn de voor-en nadelen en hoe zit het met onze privacy? Kijk op de instructievideo op de VRT-nieuwssite.

Herinnering: regels wat betreft testing en quarantaine

Iedereen die terugkomt van een vakantie of een verblijf in het buitenland is verplicht het Passenger Locator Form invullen. Ook moeten mensen die terugkomen uit een rode zone 7 dagen in quarantaine blijven, voor mensen die terugkomen uit een oranje zone wordt dit sterk aangeraden.

Up to date info vind je op de website van Buitenlandse zaken: https://diplomatie.belgium.be/nl.
Een goed overzicht van de geldende quarantainemaatregelen vind je op deze infopgraphic van LOGO (pdf).

Mondmasker nog steeds verplicht bij zich dragen

Voor alle personen vanaf de leeftijd van 12 jaar is het ten allen tijde verplicht een mondneusmasker of elk ander alternatief in stof te dragen op volgende plaatsen of gelegenheden op het grondgebied van de provincie Vlaams-Brabant:

 • In alle voor publiek toegankelijke gebouwen.
 • Op alle markten.
 • In de recyclageparken;
 • Op alle begraafplaatsen, van 24 oktober middernacht tot en met 8 november middernacht.

Meer info op www.info-coronavirus.be/nl/mondmasker/

Tot slot; om het coronavirus terug te dringen en een volledige lockdown te vermijden, zal iedereen zijn steentje moeten bijdragen en nauwgezet de regels moeten naleven. Zo beschermen we niet alleen onszelf maar ook de anderen. Dankjewel, allemaal!

#samentegencorona💪