Bierbeek vredesgemeente

Bierbeek vredesgemeente

Doorheen de geschiedenis leed Bierbeek onder verschrikkelijke oorlogsellende. In 1914 werden deelgemeenten Korbeek-Lo en Lovenjoel zwaar getroffen bij de inval en de ‘Brand van Leuven’.

100 jaar later heeft de Werkgroep Oorlog & Vrede van de GER, met diverse activiteiten en tentoonstellingen de geschiedenis van 100 jaar geleden herdacht. De inzet en het offer van de talloze soldaten en burgers willen we blijven gedenken. Terzelfdertijd wil Bierbeek vrede, Europese vooruitgang en internationale solidariteit blijven benadrukken.

De Werkgroep gaf in 2018 een mooi boek uit over 'Bierbeek in 1914-1918' met tal van getuigenissen en op www.bierbeek1418.be vind je alle namen van gesneuvelde soldaten, gestorven burgers, krijgsgevangenen en geïnterneerden en andere persoonsgegevens van Bierbekenaren die hier 100 jaar geleden woonden.

Bierbeek heeft zich dan ook ingeschreven bij de internationale vredesbeweging ‘Mayors for Peace’. Naast het gemeentehuis werd in 2016 een nieuwe lindeboom geplant als ‘vredesboom’. Meer info op www.mayorsforpeace.org.

Herdenkingsmonumenten

In alle deelgemeenten staan op een centrale plaatse een of meer monumenten met de namen van de gevallen soldaten. Meer info hierover op de link rechts onderaan of op www.bierbeek1418.be. Op zondag 11 november 2018 werd een nieuw vredesmonument in Korbeek-Lo ingehuldigd. Dit staat op de Tiensesteenweg op de hoek met de Ridderstraat.

Uw medewerking gevraagd

De werkgroep is blijvend op zoek naar nieuwe getuigenissen, foto's en andere relieken van mensen die de Eerste en de Tweede Wereldoorlog meegemaakt hebben. Leden van de werkgroep spreken graag met je af voor een interview of om een aantal interessante zaken te komen bekijken. Contactgegevens van de werkgroep op www.bierbeek1418.be.