Bierbeek Fairtradegemeente

Bierbeek kiest voor duurzame ontwikkeling. Dit veronderstelt de aankoop en het gebruik van duurzame producten, ook producten uit het Zuiden. Bierbeek is dan ook Fair Trade Gemeente geworden en wil daarbij een voorbeeldfunctie vervullen.

Wat is Fair Trade?

Fair Trade bezorgt achtergestelde producenten, vooral in het Zuiden, een menswaardig inkomen. Het is geen transfer van geld, het is een rechtvaardig inkomen in ruil voor eerlijke producten. Zo kunnen producenten in het Zuiden investeren in de ontwikkeling van hun eigen gemeenschap. Door producten zo rechtstreeks mogelijk te kopen, garandeert Fair Trade een duurzaam partnerschap, met respect voor de mensen, de arbeidsomstandigheden en het milieu. De FINE is de koepel van Europese fairtradeorganisaties en definieert Fair Trade als volgt:
" Eerlijke handel is een handelspartnerschap, gebaseerd op dialoog, transparantie en respect, dat streeft naar meer gelijkheid in de internationale handel. Het draagt bij tot duurzame ontwikkeling door betere handelsvoorwaarden aan te bieden aan en de rechten te verzekeren van gemarginaliseerde producenten en arbeiders, vooral in het Zuiden".

Wie in Bierbeek is verkocht?

Uiteraard gebruiken de gemeente Bierbeek, het OCMW en de borre fairtradeproducten. Ook de lokale politie doet mee.
Drie Bierbeekse scholen zijn verkocht, alsook een aantal horeca-zaken en Bierbeekse verenigingen. Enkele grootwarenhuizen, winkels en een drankenhandel verkopen fairtradeproducten. We hebben zelfs een aantal ambassadeurs die Fair Trade promoten.

En er is elke woensdagnamiddag (behalve schoolvakanties) tussen 14 en 16 u een Oxfam-wereldwinkelstand in de hall van de borre.

Een handig overzicht vind je op www.fairtradegemeenten.be/bierbeek.

Ben jij ook verkocht aan Fair Trade?

Dan nodigen we je van harte uit om Fair Trade Fan te worden. Je kan je engageren om minstens 4 x per jaar fairtradeproducten te kopen in de wereldwinkel in de borre of in het grootwarenhuis. Dat is eigenlijk vrij simpel: wist je bv. dat meer dan de helft van de bananen die je in de winkel koopt, het fairtradelabel dragen? Doe mee en registreer je als Bierbeeks Fair Trade Fan op www.fairtradegemeenten.be/bierbeek


Korte keten in Bierbeek

Gelijklopend aan Fair Trade wil de gemeente initiatieven ondersteunen die het duurzaam produceren en consumeren promoten, ook bij de eigen inwoners en landbouwers. Dit is belangrijk voor voedselveiligheid, voor minder voedselkilometers en de vermindering van onze ecologische voetafdruk.
Bierbeek promoot ook graag de landbouwers met verkoop op de boerderij in Bierbeek en organiseert 2 x per jaar een boerenmarkt. Volgende landbouwers verkopen ook aan huis:

  • Appelen, peren en vruchtensappen Jan en Patrick Vander Velpen - Opvelpsestraat 45, 3360 Bierbeek - tel: 016 46 59 86 - open van 9 u tot 19 u behalve op donderdag en zondag
  • Witloof uit volle grond Jos en Monique Abts-Goovaerts - Oude Geldenaaksebaan 31, 3360 Bierbeek - tel: 016 46 36 68 - verkoop op vrijdag- en zaterdagmiddag
  • Verse aardbeien Diana Verhoeven & Daniel Ankaer - Velpestraat 28, 3360 Opvelp - tel: 0496 05 91 65 - verkoop tijdens seizoen op de parking van de oude melkerij, Hoogstraat te Bierbeek.
  • Aardappelen, aardbeien en groenten Fam. Stillaert - Weterbeekstraat 30, 3360 Bierbeek - tel: 016 46 38 35
  • Zelfoogstboerderij De Witte Beek – Jen Nold, Hoogstraat 54, 3360 Bierbeek – zelfoogstboerderij met diverse groenen en fruit – www.dewittebeek.be
  • In Bierbeek bestaan twee voedselteams: dat zijn groepen van consumenten die rechtstreeks bij lokale producenten kopen. Je bepaalt zelf wat, hoe en bij wie je koopt. Wekelijks kan je je bestelling ophalen in een plaatselijk 'depot'. Dankzij de rechtstreekse en vaste afzet krijgen de landbouwers meer autonomie. Meer info www.voedselteams.be.
  • Een aantal producenten uit het Hageland en Limburg verenigden zich in Hartenboer. Hun producten zijn afkomstig uit de directe omgeving, en meestal ambachtelijk en met een eerlijke prijs en met respect voor natuur en milieu geproduceerd. Meer info op www.hartenboer.be.