ANPR-camera Korbeek-Lo

Vanaf 1 september 2019 scant een ANPR-camera de nummerplaten van alle voorbijrijdende auto's in de Koning Albertlaan tussen huisnummers 71 en 134. Wie tijdens de spitsuren (7-9 u en 16-18 u tijdens werkdagen) zonder vergunning met de wagen voorbij de camera rijdt, mag zich verwachten aan een GAS-boete.

Mag ik door?

Woon of werk je in Bierbeek (of delen van Lubbeek en Kessel-Lo) die binnen de perimeter vallen (zie lijst onderaan)? Dan mag je altijd door de Koning Albertlaan rijden. Ook tijdens de spitsuren. Je moet alleen registreren en een vergunning aanvragen.

Wie mag niet meer door?

Het verbod geldt alleen voor doorgaand verkeer zonder vergunning. Dus voor autobestuurders die niet werken of wonen in de perimeter en de woonstraten gebruiken als sluiproute. En dat tijdens de werkdagen van 7 tot 9 uur en van 16 tot 18 uur. Vier uur per dag dus. Op de momenten dat er heel wat fietsers en voetgangers zijn.

Registreren: heel eenvoudig!

 1. Vul het aanvraagformulier vanaf 1 juli in (minstens de verplichte vakken) en verzend het.
 2. Je krijgt automatisch een e-mail met bevestiging.
 3. Hou je mailbox in de gaten. De beslissing wordt je in augustus per e-mail meegedeeld. Heb je geen mailadres? Ga dan vanaf augustus langs in het gemeentehuis.
 4. Na de bevestiging van je vergunning, kan je je aanmelden op de webapplicatie.

Aanvraagformulier ANPR vergunning

Veelgestelde vragen

 • Ik woon binnen de perimeter maar kom zelden in de Koning Albertlaan. Moet ik een vergunning aanvragen?
  Dat hoeft niet, maar je weet nooit of je op een dag toch door de Koning Albertlaan moet rijden tijdens de spitsuren. Als je een vergunning aanvraagt, hoef je je daar alvast geen zorgen over te maken.

 • Ik verwacht een pakketje. De kans bestaat dat de leverancier langs de ANPR-camera rijdt. Moet ik de koerierdienst verwittigen?
  Neen. Post- en pakketdiensten hoeven geen vergunning aan te vragen. Op voorwaarde dat ze duidelijk herkenbaar zijn als koerierdienst.

 • Worden de Panoramalaan en de Koning Albertlaan privéstraten?
  Neen. Het verbod op doorgaand verkeer geldt alleen tijdens de spitsuren (7-9 u en 16-18 u) op werkdagen. En alleen voor autobestuurders die niet wonen of werken in de perimeter, en de woonstraten dus gebruiken als sluiproute. Deze maatregel vermindert de verkeersdruk in veel meer straten.

 • Ik woon binnen de perimeter en plan verbouwingswerken. Mag de aannemer door de Koning Albertlaan?
  Uiteraard, maar eerst moet je een aanvraagformulier invullen dat je hieronder vindt.

 • Ik pendel elke werkdag van Hasselt naar Leuven. Hoe kan ik een boete vermijden?
  Door niet langs de sluiproute langs de Panoramalaan-Koning Albertlaan te rijden tijdens de spitsuren. De autowegen E40 en E314 en de Diestse- en Tiensesteenweg zijn er voor het doorgaand verkeer.

 • Wat met mijn privacy? Wat gebeurt er met de gescande nummerplaten?
  De registratie is aan strikte regels onderworpen en GDPR-proof. De gemeente heeft met de firma die de gegevens verwerkt een wettelijke overeenkomst afgesloten: de gegevens worden tijdelijk bewaard en alleen gebruikt om te checken of de nummerplaathouders een vergunning hebben om tijdens de werkdagen en tijdens de spitsuren dat punt te passeren.

 • Een verre vriend staat plots voor mijn deur. Hij nam zonder het te weten de sluiproute via de Koning Albertlaan tijdens de spitsuren. Wat nu?
  Geen probleem. Je kan zijn nummerplaat regulariseren binnen de 24 uur na de inbreuk via de speciale webapplicatie op www.bierbeek.be. Dan krijgt jouw vriend geen GAS-boete.

 • Wat na de werken in de Pellenbergstraat-Ganzendries?
  De gemeente voert verschillende tellingen uit om vast te stellen hoe het verkeer zich verplaatst. In overleg met buurgemeenten Leuven en Lubbeek maken we dan keuzes voor de toekomst.