A narrative remix

Meer nog dan over wat er wordt afgebeeld, gaan de nieuwe werken op papier die Stefan Serneels (°1968) in The White House presenteert, over het tekenen zelf. A narrative remix confronteert ons met enkele cruciale vragen. Welke motieven kiest de kunstenaar? In welke stijl zal hij ze uitwerken? Hoe geeft hij zijn bladzijde vorm en monteert hij de afzonderlijke elementen tot een nieuw geheel? Hoe groot is de rol van het toeval? Is er sprake van een samenhang tussen de verschillende werken waar we langs lopen, op zoek naar betekenis? Doemt er iets als een verhaal op? En: hebben wij dat wel nodig?
Voor deze tentoonstelling selecteerde Serneels de helft van een serie van 58 tekeningen, waarvan de andere helft eind maart wordt getoond op Drawing now in Parijs – als een Suske en Wiske-strip die in tweeën werd gescheurd en door elkaar gehusseld. In zekere zin kunnen we de serie zien als Serneels' interpretatie van (en hommage aan ?) het stripverhaal. Hier en daar herkennen we zelfs commentaar- en tekstballonnen; alleen zijn de krabbels en uithalen die wij als tekens ervaren geen letters of symbolen maar een eigen idioom dat de kunstenaar al in eerdere werken heeft gebruikt en waarvan we de sleutel niet kennen. Als het tenminste om een code gaat en geen afleidingsmanoeuvre is…
Boven het rechtstreeks narratieve verkiest Serneels de suggestie. Harde feiten ruilt hij in voor het vermoeden: precies op het moment dat een intrige opduikt, wordt ze al afgebroken, ontregeld, gedeconstrueerd. Wij blijven op onze honger, en laat dat nu net de bedoeling zijn. Blijven kijken is de boodschap.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Praktische informatie

Wanneer

Waar

Inschrijven

Organisatie

Whitehouse Gallery

Filter op categorie