Bruulboswandeling

 

Het Bruulbos te Lovenjoel behoort tot het Hageland en bestaat uit  een valleibos en een hellingbos gesitueerd onder het gehucht Zielenberg en is eigendom van de gemeente Bierbeek. Samen met andere groengebieden in de omgeving zoals het Koebos vormt het een belangrijk natuurlijk geheel.

Een valleibos met een belangrijke kwelzone, grotendeels een nat elzenbroek en brongebied van 2 beekjes die uitmonden in de Bruulbeek, die in het aangrenzende park Ave Regina de Molenbeek uit het Koebos vervoegt; als type wordt het ondergebracht als het Elzen-Olmenbos. Het hellingbos gelegen op de flank van een ijzerzandsteenheuvel kan ingedeeld worden bij het eiken-haagbeukenbos, met een zanderige uitloper in het oosten die aangeplant werd met grove den.

Met de jaren is dit bos geëvolueerd van een productiebos met Canadapopulieren en Amerikaanse eiken, met rechte dreven naar een “ingeslapen” bos, met spontaan ontstane nieuwe wegen; omleidingen langs door stormen omgevallen bomen en dichtgegroeide delen van de dreven die niet meer gebruikt (kunnen) worden. Zo werd met de jaren een sfeer van mysterieuze natuur gecreëerd, zeker als daar de legende van Sint Ermelindis, een nazaat  van belangrijk Karolingisch geslacht aan gekoppeld wordt.

 

Wij wandelen hier in wat we terug ongerepte natuur mogen noemen, een feeëriek landschap!

 

Ugoc.

 

 

Praktische informatie

Wanneer

Waar

kruispunt Bruulstraat/Weterbeekstraat

Organisatie

Natuurpunt Velpe-Mene