Griepvaccinatie

Krijg jij voorrang voor een griepvaccinatie? Haal dan snel je griepprik!

Wist je dat elke winter 1 op de 10 mensen griep krijgt? Bescherm je tegen de ziekte en haal vanaf half oktober je griepprik. Een vaccinatie maakt de kans dat je griep krijgt een heel stuk kleiner.

De Covid-19 epidemie maakt het dit jaar extra belangrijk voor risicogroepen om zich te laten vaccineren tegen de griep. Als we voorkomen dat mensen heel ziek worden door griep, blijven de ziekenhuisbedden vrij voor een eventuele corona-piek.

Omwille van een beperkte beschikbaarheid van griepvaccins krijgen de risicopersonen dan ook voorrang. Behoor je tot één van volgende groepen, vraag dan snel een voorschrift aan je arts en haal je vaccin voor 15 november. Vanaf 15 november kan iedereen een vaccin krijgen.

Wie kan zich laten vaccineren vóór 15 november?

  1. Iedereen die een verhoogd risico loopt op complicaties na een griepinfectie: dat zijn zwangere vrouwen, 65-plussers en mensen met gezondheidsproblemen zoals diabetes of een ziekte van hart, longen of nieren.
  2. Iedereen die in de gezondheidssector werkt.
  3. Iedereen die in een instelling verblijft.
  4. Iedereen ouder dan 50 jaar.
  5. Iedereen die samenwoont met mensen uit bovenstaande groepen of met kinderen jonger dan 6 maanden.

Een vaccin biedt de beste bescherming tegen griep. De kans op griep wordt veel kleiner. Krijg je toch griep, dan ben je minder ziek en zijn er minder complicaties. Bovendien vermindert de kans dat een al aanwezige ziekte, zoals diabetes, verergert. Elk jaar zijn er andere griepvirussen. De Wereldgezondheidsorganisatie stemt het vaccin af op het griepvirus dat het komende najaar waarschijnlijk zal overheersen.

Hoeveel kost je griepvaccin?

Risicogroepen krijgen het griepvaccin voor bijna de helft terugbetaald. Dit jaar komen ook alle 50-plussers in aanmerking voor gedeeltelijke terugbetaling. Het vaccin kost dan ongeveer 7 euro. Verblijf je in een woonzorgcentrum, dan is het zelfs gratis. Wil je weten of je tot een risicogroep behoort? Of hoeveel je griepvaccin precies kost? Vraag het je huisarts of huisapotheek.

Meer weten over griep en griepvaccinatie? Surf naar www.griepvaccinatie.be.