Bierbeek in de Eerste Wereldoorlog

In 2014 herdachten we het begin van de Eerste Wereldoorlog.
Binnen de gemeentelijke erfgoedraad bestaat de Werkgroep Oorlog & Vrede, die de talloze mensen die een rol speelden in WO I wil gedenken. Hun inzet en hun offer waren niet vrijblijvend. Hierdoor is er vrede en vooruitgang gekomen en een grotere Europese integratie, waarvan iedereen vandaag de vruchten draagt. Deelgemeenten Korbeek-Lo en Lovenjoel hebben zwaar geleden in de eerste maanden van 1914 en tijdens twee weekends in augustus en september 2014 werd dit herdacht.

In 2015 maakten we een 'ommetje' naar 1939, vlak voor het uitbreken van een nieuwe wereldoorlog. Toen begon men in Bierbeek met de bouw van de 'ijzeren muur'. In mei 2015 organiseerde de Werkgroep Oorlog & Vrede hierover een tentoonstelling in Bierbeek.

In 2016 focussen we ons op de 'weggevoerden' van Opvelp. Op 20 november 1916 werden daar immers 63 jonge mannen  opgepakt om gedwongen tewerkgesteld te worden in Duitsland.

Uw medewerking gevraagd

De werkgroep is blijvend op zoek naar nieuwe getuigenissen, foto's en andere relieken van mensen die de Eerste en de Tweede Wereldoorlog meegemaakt hebben. Leden van de werkgroep spreken graag met je af voor een interview of om een aantal interressante zaken te komen bekijken. 

Wie meer info heeft, contacteert best Liebrecht Salen - 016 46 29 14liebrecht.salen@bierbeek.be of Pol Vanden Bempt - 016 46 02 90pol.vanden.bempt@telenet.be.

Meer lezen:  www.bierbeek1418.be.

Fietstocht en geocache Korbeek-Lo en Lovenjoel

Je kan de fietstocht HIER downloaden (pdf).

Geocaches Korbeek-Lo en Lovenjoel 1914: de juiste coördinaten op www.bierbeek1418.be/activiteiten.

Fietstocht de 'IJzeren Muur' in Bierbeek

Je kan de fietstocht HIER downloaden (pdf).

Meer info op www.bierbeek1418.be.

delen print naar pdf afdrukken